30 Days of Women and Herbs – Frauendreissiger – Nr. 7

Brunnenkresse(Deutsche Version unter der Englischen)

Whoever, under my English speaking audience, has also followed the German section, might have noticed that the order in which I am publishing the herbs is alphabetical. So, according to this sequence, the Stinging Nettle would be today’s herb, since it is called “Brennessel” in German and would therefore follow yesterday’s” Brechwurz.

But, for reasons I will reveal on September 7th, we will discuss the Stinging Nettle then, and continue today with an herb that is called Brunnenkresse in German.

Watercress (Nasturtium officinalis)

This Plant is a natural antibiotic and an excellent source of vitamin C.

Especially in spring, after the period of low vitamin C intake over the Winter, think about putting some watercress in your soup (when you dish out the soup, don’t boil the herb with it,) in your salad, or simply sprinkle it on a hearty multigrain bread with butter.

Gaul Druids used an extract of Watercress, Mistletoe, Meadowsweet, and Vervain for ritual lavations. The three other herbs in this extract are well known as plants special to the Druids, so having Watercress in the mix would suggest that they revered that little plant as much.

Although the following happened long after the Celts, I would like to note that in Austria’s capital Vienna, Watercress was exempt from a tax on food, because it had healed a stomach ailment of 18th century Emperor Joseph II.

Deutsche Version

Aufmerksame LeserInnen werden sicher bemerkt haben, dass ich die Kräuter bisher in alphabetischer Reihenfolge aufgelistet habe. Ich werde dies an und für sich auch weiterhin so handhaben, aber heute diese Folge durchbrechen, da ich die Brennessel, die eigentlich dran wäre, aus bestimmten Gründen am 7. September besprechen möchte. Daher geht’s heute weiter mit der…

Brunnenkresse (Nasturtium officinalis)

Diese Pflanze ist ein natürliches Antibiotikum und ein hervorragender Vitamin-C Lieferant.

Speziell im Frühling, nach einem langen Winter ohne viel Vitamin C Zufuhr, streuen Sie doch ein paar Brunnenkressesprossen in die Suppe (beim servieren, nicht mitkochen), in den Salat oder einfach auf ein herzhaftes Buttervollkornbrot.

Gallische DruidInnen verwendeten einen Auszug aus Brunnenkresse, Mistel, Mädesüß und Eisenkraut für rituelle Reinigungen.

Die drei anderen Pflanzen in dieser Mixtur waren ja bekanntermaßen den DruidInnen heilig, also kann auch angenommen werden, dass sie auch die Brunnenkresse hoch achteten.

Und obwohl dies erst lang nach den Kelten geschah, möchte ich dieses Kuriosum anführen: In Wien war die Brunnenkresse von der Verzehrsteuer befreit, da mit ihr ein Magenleiden des Kaiser Josef II. geheilt wurde.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s